Inspiraatio

Hyvä itsetunto on pääasia – kampaajamestarin ideat uuden hiustyylin löytämiseen

7.5.2019, Marika

Mikä on hiusten rooli osana hyvää itsetuntoa erilaisissa elämänvaiheissa? Hiustyylin päivityksellä kun on taipumusta nousta ajankohtaiseksi tietyissä elämän käännekohdissa ja -vaiheissa. Pohdimme asiaa kampaaja Piia Kannaspuron kanssa.

Piia Kannaspuro, kampaajamestari ja omistaja Helsingissä sijaitsevasta A.K.A Luova -kampaamosta osallistui pohtimaan sitä, mikä on hiusten rooli osana hyvää itsetuntoa erilaisissa elämänvaiheissa.

Hiustyyli elämäntilanteen mukaan

Hiustyylin päivityksellä on taipumusta nousta ajankohtaiseksi – jos ei nyt puhuta vain tyvivärin häivyttämisestä – tietyissä elämän käännekohdissa ja -vaiheissa. Nuoret etsivät osaltaan tyylin ja myös hiustyylin kautta sitä, millainen oma minä on, ja mitä ulkonäöllään siitä haluaa muille viestiä. Opiskelupaikasta työelämään siirryttäessä moni hakee vähän skarpimpaa ja ammattilaisuutta huokuvaa hiustyyliä, joka on kiireisessä arjessa ja työmatkoilla helppo ylläpitää.

Täydellistä hääkampausta varten taas saatetaan aloittaa hiusten kasvattaminen. Vanhemmuuden tullessa ajankohtaiseksi toiset kokevat voimakkaasti haluavansa hiuksilta jotain helpompaa ja samalla uutta. Eläkkeelle jäävät puolestaan etsivät helppohoitoista ja ehkä aiempaa vähemmän huoltamista kaipaavaa kampausta. Oma lukunsa ovat niin sanotut erokampaukset, kun on tarve jättää vanha elämä ulkonäköä myöden ja jatkaa freesiltä pohjalta kohti uutta.

Kun asiakkaalla on tarve saada muutosta hiuksiinsa, aika luontevasti tulee samalla käytyä keskustelu siitä, mitä asiakkaan elämässä on meneillään. Kampaaja saa yleisestä elämäntilanteesta vinkkejä ja osaa sitä kautta ammattilaisena auttaa juuri sen oikean tyylin räätälöinnissä. Työttömäksi tai eläkkeelle jäänyt ei lähtökohtaisesti halua käydä päivittämässä kampausta kampaajalla neljän viikon välein, joten kevyemmät väriratkaisut ja kasvaessaankin mallissaan mukavasti pysyvä leikkaus toimivat parhaiten. Kun taas esimerkiksi raskausaikana hyvän leikkauksen merkitys korostuu, kun ei haluta välttämättä värjätä hiuksia.

Monesti silloin haetaan aivan uutta tyyliä, vaihtoa brunetesta blondiksi, lyhyestä pitkäksi tai jotain muuta radikaalimpaa. Ilman ammattilaisen neuvontaa on helposti se riski, että menee pieleen. Kun elämä on myllerryksessä, niin hieman pienemmilläkin muutoksilla saa ihmeitä aikaiseksi.

Piia korostaa ammattilaisen tekemää konsultaatiota, jotta saataisiin mahdollisimman onnistuneita tuloksia ja sitä kautta myös niitä hienosti itsetuntoa ja omaa persoonaa esille tuovia lopputuloksia – oli muutoksen tarve sitten mikä hyvänsä.

“Kampaajan pitää välillä sanoa ihan suoraan, jos asiakkaan toivoma hiustyyli ei ole toteutettavissa. Instagramissa vastaan tulee vaikka mitä upeita kampauksia, jotka on tietenkin viimeistelty juuri kuvanottohetkeä varten ja vielä sen jälkeen kuvakäsitelty. Hiusten kunto tai esimerkiksi hiuslaadun ohuus saattavat tehdä vastaavan tavoittelusta turhauttavaa.”

Hurjimmat muutokset harkiten

On ylipäätään tärkeää pohtia, miten näyttää rohkeasti ja aidosti parhaalta mahdolliselta versiolta itsestään, kun joka puolella – vaikkapa somea seuraamalla näkee aina vain uusia hiusvillityksiä.

Jos asiakkaan olemuksesta huokuu tietty rohkeus ja bongaan häneltä vaikkapa neonkeltaiset lenkkarit, niin mikäpä siinä, voidaan lähteä miettimään. Mutta helppo muutos se ei ole. Luultavasti hiukset pitää vaalentaa, ylläpito vaatii tiheitä kampaamokäyntejä ja todennäköisesti ylläpitotoimia jokaisen pesun yhteydessä. Ja jos tulee katumapäälle, vanhaan palaaminen on taas yhtä haastava prosessi, Piia sanoo.

Oma persoona ja hiuslaatu esiin

Onneksi on jo nähtävissä hiustyylien kopioinnille syntynyt vastatrendi, jossa halutaankin hiustyylin kautta tuoda esiin upein versio itsestään. Jos hiukset ovat tikkusuorat, tuodaan sitä esille leikkauksella ja valitaan sopivat hoito- ja muotoilutuotteet. Hurmaavaa luonnonkiharaa ei lähdetäkään suoristamaan, vaan tehdään siitä rohkeasti oman persoonan tunnusmerkki, jälleen hyvän leikkauksen ja kotihoitotuotteiden avustuksella.

Kun yhdessä kampaajan ja asiakkaan välillä mietitään, mikä on oman ulkonäön ja persoonan vahvuus, hiuslaatu, kasvonpiirteet, oma sävymaailma ja luontainen hiusväri, päästään räätälöimään kampauksen avulla yksilöllistä kauneutta, joka korostaa hyviä puolia ja mahdollisesti häivyttää sellaisia, joista halutaan viedä huomio vähemmälle, Piia neuvoo.

Kun tässä onnistutaan, kampaamosta kävelee ulos asiakas, joka on selvästi alkanut hehkua jollain aivan uudella tavalla, ryhti on suoristunut ja itsetunto kasvanut. Kun näkee itsensä kauniina, olo on vaan kaikkivoivempi. Alku uudessa työpaikassa lähtee hyvällä vaihteella liikkeelle ja kun ei kulje pää painuksissa, on huomattavasti helpompi tavata vaikkapa se uusi elämänkumppani.

Luota kampaajaasi

Mutta mitä siis tehdä sillä hetkellä, kun akuutti hiuskriisi iskee keskellä elämänkriisiä?

“Hakeudu ammattilaiselle hiuskonsultaatioon. Jos sinulla on vakituinen kampaaja, mene hänen juttusilleen tai käy vaikkapa useammalla kampaajalla miettimässä hiusmuutostasi. Pahin vaihtoehto on harkitsemattomasti toteutettu ja pieleen mennyt tee se itse -kampaus”, Piia sanoo.

0 0 arviota
Kerro mielipiteesi
Tilaa ilmoitukset
Ilmoita minulle
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit