Inspiraatio Tuotetieto

Päänahka kutiaa ja hilseilee? Eroon kuivasta hiuspohjasta näillä vinkeillä

29.12.2022, Meri

Kuiva hiuspohja tuo usein mukanaan epämiellyttäviä ongelmia, kuten hilsettä, kutinaa tai kirvelyä. Päänahka saattaa kuivuneena myös ärtyä ja jopa haavautua. Kun huomaat ensimmäisen kerran olkapäilläsi jotain ylimääräistä, ota suihkuun mukaan hiuspohjalle tarkoitetut tuotteet ja sano hyvästit markettishampoolle. Katso kuitenkin ihan ensimmäiseksi parhaat vinkkimme sekä kampaajan neuvot kuivan päänahan hoitamiseen!

Päänahan, ja yleisesti ottaen ihon, kuivuus on yleinen vaiva etenkin täällä pohjolassa, jossa kylmät tuulet puhaltavat vuoden ympäri, ja ilma on etenkin talvisin suurin piirtein yhtä kuiva kuin ihmisten huumorintaju. On siis tärkeää kosteuttaa ja hoitaa ihoa huolellisesti – päästä varpaisiin.

Vaikka meistä jokainen on upea hilseellä tai ilman, ei kukaan jaksa selvitellä hiuspohjan ongelmia päivästä toiseen. Hilsettäkin epämiellyttävämpi vaiva on kuitenkin kutiseva päänahka, joka ei jätä rauhaan vaikka kuinka rapsuttaisi ja raapisi. Unohda tylsät hilseshampoot ja jätä meidän huoleksemme tarjota sinulle parhaat työkalut kuivan päänahan hoitoon. Näin voit keskittyä itse vain nauttimaan paremmista hiuspäivistä!

 

Mistä kuiva päänahka johtuu?

Tiesitkö, että päänahan kuivuus ja kutina voivat johtua monista eri syistä? Tässäpä niistä muutama:

  • Hormonitoiminta
  • Ikä
  • Ruokavalio
  • Stressi
  • Lämpötilan vaihtelut ja vuodenajat
  • Kuiva huoneilma
  • Allergia

Muista ensin selvittää syy päänahan kuivuudelle, ja keskity vasta sen jälkeen hoitotoimenpiteisiin. Saatat pahentaa tilannetta, jos käytät tuotteita, jotka eivät sovi omalle ihollesi. Kuiva päänahka on kyllä helposti hoidettavissa kotikonstein, kunhan tiedät miten toimia.

Terveen päänahan tunnistat oireettomuudesta: terve hiuspohja ei itsestään ilmoittele, vaan elää omaa elämäänsä ja antaa myös hiusten kasvaa terveinä ja puhtaina. Kun hiuspohja on kuiva, huomaat sen kyllä viimeistään valkoisesta ja pöllyävästä hilseestä.

 

Lue lisää erilaisista hiuspohjan ongelmista:

Voisiko sinulla olla rasvoittuva hiuspohja? Katso hoitovinkit!

Ovatko hiuksesi elottomat ja vaikeat muotoilla? Ongelma voikin piillä hiuspohjassa!

Mikä tuote on paras juuri sinun hiuspohjallesi? Selvitä testaamalla!

 

Kuiva päänahka, ihottuma vai tulehdus?

Monesti ajattelemme hilseen johtuvan päänahan kuivuudesta, mutta joskus hilseily voi johtua myös tulehduksesta tai ihottumasta. Kuivasta ihosta johtuva kuiva hilse on helposti tunnistettavissa ja erotettavissa esimerkiksi ihottuman aiheuttamasta hilseestä: se on valkoista, hienojakoista ja jopa pöllyävää. Inhottavin kuivan ihon aiheuttama oire on ehkä kuitenkin kutina, joka voi ajaa kenet tahansa hulluksi etenkin talvella, kun soppaan lisätään vielä pipot ja huivit. Kuiva hilse syntyy nimensä mukaisesti ihon kuivuuden tuloksena, jolloin paras hoitokeino on päänahan kosteutus.

Mikäli kyseessä on ihottuma, on hilse lohkeilevampaa ja hiutalemaista. Jos taas päänahassa piilee tulehdus, on hilse rasvaista ja kellertävää. Lue täältä, miten rasvaista hiuspohjaa ja hilsettä kannattaa hoitaa!

Johtui hilse mistä tahansa, on tärkeää muistaa pestä hiukset ja hiuspohja säännöllisesti. Neuvomme kuitenkin tällä kertaa välttämään kovia otteita – nyt ei ole niiden aika. Hiero hiuspohjaa kevyesti sormenpäillä sekä hiustenpesun aikana, että levittäessäsi hoitoainetta päänahkaan. Kun päänahka on ärtynyt ja kutiseva, voi houkutus perinpohjaiseen hieromiseen olla suuri. Muista kuitenkin, että maltti on valttia! Hiuspohjasi kiittää kun kohtelet sitä hellin ottein.

Psst! Kaikkien hiuspohjaa hellivien Four Reasons Original Scalp -tuotteiden pakkauksista löydät perusteelliset ohjeet päähierontaan kotikonstein.

Tee testi ja selvitä, mikä Scalp-tuote on sinulle sopivin!

‎‏‏‎ ‎

Pese hilse pois hiuspohjaa kosteuttavalla shampoolla

Paras vinkkimme kuivan päänahan hoitoon on yllättävän yksinkertainen: säännöllinen ja tiheä pesu kosteuttavalla shampoolla. Ja voit unohtaa nyt saman tien ne tylsät markettien hilseshampoot, joiden ostaminen lähinnä ärsyttää, ja joskus vähän myös hävettää. Ota sen sijaan käyttöön kosteuttava ja olemuksellaan ilahduttava shampoo, joka tekee hiustenpesusta elämyksen – ja unohda häpeä! Useimmilla meistä on joskus hilsettä tai kuiva hiuspohja, eli et ole yksin.

Kampaaja ja hiusalan rautainen ammattilainen Linda Lehto neuvoo kuivasta päänahasta kärsiviä käyttämään kuorivaa shampoota, jonka avulla kuivan ihosolukon saa hiuspohjan pinnasta irti: ”Kuoriva ja kosteuttava shampoo, kuten Four Reasons Original Scalp Scrub Shampoo kannattaa olla käytössä aina silloin tällöin, kuuriluontoisesti.”

Ota päivittäiseen käyttöön betaiinia ja herneproteiinia tehoaineenaan sisältämä Four Reasons Original Scalp Calming Shampoo, joka on tarkoitettu erityisesti kuivan hiuspohjan ja kuivan hilseen hoitoon. Calming Shampoo kosteuttaa päänahkaa tehokkaasti ja rauhoittaa kutinaa sekä ärtynyttä ihoa. Sano hyvästit kutinalle, sillä tämä toimii!

Vinkki: Jos olet kuin mekin, ja käytät kuivashampoota vähintään yhtä paljon kuin deodoranttia (hups) sekä kärsit kuivasta päänahasta, kokeile pitää taukoa tuotteen käytöstä. Tai jos on aivan pakko niin suihki menemään, mutta pelkästään latvoihin, jotta päänahkasi ehtii levähtää.

Lue täältä lisää hiuspohjan kotihoidosta ja sen tärkeydestä.

 

Kutiseva päänahka – mikä avuksi?

Kun päänahka on kuiva ja kutisee, saattaa iho kaivata lisäkosteutusta kosteuttavan shampoon ja hoitoaineen lisäksi. Myös Linda vannoo hiuspohjan tehokkaan kosteutuksen nimeen: ”Suosittelen kokeilemaan Four Reasons Original Scalp Revitalizing Tonicia, jonka sisältämä glyseroli kosteuttaa tehokkaasti hiuspohjaa. Tonic kannattaa levittää hiuksiin jakaus jakaukselta ja hieroa tuote lopuksi huolellisesti ihoon.”

Kosteuttava, hiuspohjalle tarkoitettu tonic paitsi kosteuttaa ihoa, se myös luo päänahkaan raikkaan tunteen, mikä helpottaa ärsytystä ja kutinaa. Jos hiuspohjasi tai esimerkiksi kasvojesi iho on taipuvainen kuivuuteen, käytä hiusvettä säännöllisesti jo ennen hilseilyn ja kutinan alkamista, ja vältyt pahimmilta oireilta!

Jos kutiseva päänahka ei jätä rauhaan, tarkista varalta myös käyttämäsi muotoilutuotteet ja niiden ainesosat: allergia on yleinen syy hiuspohjan kutinaan ja ihottumaan. Joskus ihosi saattaakin kaivata esimerkiksi hajusteettomia hiustuotteita. Hajusteet voivat allergisoida tai aiheuttaa ärsytystä kenessä tahansa, joten jos haluat pelata varman päälle, ja saada silti ammattilaislaatuisten hiuskosmetiikkatuotteiden hyödyt, kokeile Four Reasons No Nothing -sarjaa. Hajusteettomista No Nothing -shampoista ja hoitoaineista on jätetty pois kaikki ylimääräinen. Sano ei hajusteille, ja kyllä hyville hiuspäiville!

0 0 arviota
Kerro mielipiteesi

Meri

Meri on kuluttajamarkkinointitiimin idearikas ja lahjakas sisältömarkkinoija, joka ei koskaan missaa deadlinea mutta yllättää luovuudellaan. Aina tyylikäs ajatustenlukija heittäytyy täysillä jokaiseen projektiin ja on jo hoitanut homman, kun muut vasta suunnittelee.